Det här hände i Fagersta

Uppdaterad
Publicerad

I juli sitter en 28-åring och en minderårig pojke och pratar om att de vill hitta en kvinna att döda och våldta. De byter om till mörka kläder och tar med sig plasthandskar, varsin soft air gun och en kniv. Sen går de ut på gatorna i Fagersta.

Det var under natten till fredagen, den 27 juli, som en kvinna våldtogs och knivskars till döds vid en gång- och cykeltunnel vid Brinellskolan. Kvinnan hade ingen koppling till varken 28-åringen eller pojken. Hon verkar ha valts ut slumpvis när gärningsmännen letade efter ett offer.

28-åringen har erkänt mordet. I förhören berättar han att han inte fick den ”häftiga känsla” som han hade förväntat sig efter dådet. En rättspsykiatrisk undersökning som gjorts av mannen visade att han inte led av någon allvarlig psykisk störning vid gärningen.

Den minderåriga pojken har inte åtalats då han inte är straffmyndig. Han är istället ett ansvar för de sociala myndigheterna.

Rättegången avslutades i december och åklagaren yrkar på livstidsfängelse. Dom meddelas 4 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.