Roger Haddad (L) ser allvarligt på att ingen åtalats för tvångsgifte. Foto: SVT

Ifrågasätter uteblivna åtal: ”Väldigt allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2014 finns det en lag som förbjuder tvångsäktenskap. Av de 65 fall som hittills anmälts har inget ännu lett till åtal. Riksdagsledamoten Roger Haddad (L) har nu skickat in en fråga till statsrådet om detta.

SVT har tagit fram ny statistik som visar på att många fall av tvångsgifte inte prövas rättsligt. Sen den nya lagen träddde i kraft i juli 2014 har 65 fall av misstänkt äktenskapstvång och vilseledande till äktenskapsresa polisanmälts. 52 av fallen har lagts ner och i 13 fall pågår utredningar.

– Det är väldigt allvarligt att inte en enda polisanmälan har lett till ett åtal, säger Roger Haddad, som är riksdagsledamot för Liberalerna.

”Offer tappar tron till samhället”

På torsdagen lämnade Roger Haddad in en fråga till Anders Ygeman, statsråd och Socialdemokrat. Där undrar han vilka åtgärder statsrådet avser att vidta för att lagstiftningen ska ge önskad effekt.

– Det får inte vara så att offer tappar tilltron till samhället. Det är viktigt att förövarna ges en konsekvens och att anmälningar leder till åtal, säger han.

Vill ha straffskärpning

Liberalerna vill ha en så kallad Lex Fadime – en särskild straffskärpningsregel för brott som begås med hedersmotiv. Roger Haddad menar att det är viktigt att en straffskärpning också leder till att fler uppmuntras att anmäla, men att det är lika viktigt personer kan åtalas och lagföras för de brott de begått.

– Det är klart att det inte kommer lösa situationen, men när man skärper straffet så skickar man en signal och markerar mot polisen och åklagarväsendet att det här ska tas på allvar. De måste bli bättre på det här, säger Roger Haddad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.