Det finns oro hos flera landsting och regioner att vårdappar skriver ut för mycket antibiotika. Foto: SVT/TT

Risk för att mycket antibiotika skrivs ut via vårdappar

Publicerad

Allt fler använder sig av så kallade vårdappar för att få hjälp med lindrigare sjukdomar men flera regioner och landsting varnar om att det kan finnas en risk med att allt för mycket antibiotikabaserat läkemedel föreskrivs via apparna.

Att använda sig av vårdappar som till exempel Kry eller MinDoktor blir allt populärare, men flera landsting och regioner ser att det kan finnas risker med apparna och att antibiotika kan skrivas ut för mycket.

– Om man behöver till exempel pencilin så är vårdapparna ett snabbt sätt att få det utskrivet. Den typen av vård tror jag kan öka vilket kan vara farligt. Vi har ju ett nationellt mål att få ner användandet av antibiotika, säger Denise Norström, regionstyrelseordförande i Västmanland.

Svårt att mäta överanvändningen

Även om synen på vårdappar överlag är positiv inom landstingen och regionerna i Sverige så är det just antibiotikautskrivning som oroar. Men det är svårt att svara på ifall vårdapparna skriver ut för mycket antibiotika och om det påverkar patientsäkerheten.

– Det är för tidigt att svara på det. Det finns olika åsikter, det har gjorts några studier men de är inte helt entydliga. Det kvarstår faktiskt att ta reda på det. Det är viktigt att all vårdkontakt som man har som patient har hög säkerhet och att man får vård eller läkemedel på rätt sätt, säger Hans Karlsson, chef inom vård och omsorg på SKL.

KRY: ”Vi skriver inte ut för mycket antibiotika”

På KRY vet man om kritiken men menar att man har full koll på antibiotikaresistensuppdraget och att man inte skriver ut för mycket utan snarare tvärtom.

– Vi följer vår antibiotikautskrivning väldigt nära och det gör även det landsting vi är aktiva inom. Där ser vi att vår antibiotikautskrivning ligger relativt lågt i jämförelse med fysiska primärvårdsenheter som vårdcentraler, säger Livia Holm, Sverigechef på Kry.

Så ni skriver inte ut för mycket antibiotika?

– Nej. Idag skriver vi inte ut för mycket antibiotika, säger Holm

Strävarna ni efter att skriva ut lite mindre antibiotika?

– Det handlar ju om att patienterna ska få korrekt vård så det handlar ju om att aldrig överföreskriva antibiotika vilket vi är väldigt noga med. Vi följer de nationella riktlinjerna som finns men även våra interna strikta riktlinjer, säger Holm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer