Misstag i labbet – inga farliga bakterier i vattnet i Sala: ”Gjordes två feltryckningar”

Uppdaterad
Publicerad

Efter uppmaningen till invånarna i stora delar av Sala kommun att koka dricksvattnet hävs nu rekommendationen.

– Det har skett ett misstag när provsvaret skickades till oss, ett manuellt fel, säger Åsa Kling, chef för kommunens samhällstekniska enhet.

Efter en dialog under torsdagsförmiddagen med det externa labb som gör vattenanalyserna åt Sala kommun har man nu, i samråd med regionens smittskyddsläkare, beslutat att häva rekommendationen om att koka kranvattnet.

– Omanalysen av gårdagens prov visade inte på några e-kolibakterier. Först ville analysföretaget avvakta nya provtagningar innan man släppte på rekommendationen, men nu har det visat sig att personen som skickade provsvaret igår gjort två feltryckningar, säger Åsa Kling.

Det var på onsdagskvällen som kommunen fick en larmrapport mejlad till sig om indikation på e-kolibakterier i kranvattnet. Eftersom labbet inte har jourberedskap var kommunen tvungna att agera och gå ut med varningen tills vidare. Men nu är det alltså fritt fram att dricka kranvattnet i hela kommunen igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.