Roxanne Anderberg och Rickard Holm Foto: SVT

Robothand grep priset

Uppdaterad
Publicerad

En gripande robothand. Det är uppfinningen som i år tilldelas ABB:s robotikstipendie. Studenterna bakom den uppmärksammades idag vid en ceremoni på Mälardalens högskola.

– Det en tidig prototyp till en robothand. Den har egen intelligens och sensorer som känner av objektet den ska lyfta. Tanken är att den ska göra så mycket själv som möjligt.

– Den ska kunna monteras på en robotarm eller till exempel en protes, förklarar Roxanne Anderberg och Rickard Holm som utvecklat den.

Elektroniska robotens fader

På torsdagen hölls ceremoni vid Mälardalens Högskola, när ABB delade ut sitt robotikstipendie för andra året av fem.

25 000 kronor delas ut till minne av Björn Weichbrodt som startade ABB:s robotsatsning i början på 1970-talet och som kallas den elektroniska robotens fader.

För goda idéer

Weichbrodt ledde teamet inom dåvarande ASEA som utvecklade världens första elektroniska robot och som såldes till industrin för 40 år sedan.

Björn Weichbrodts fru fanns också med under ceremonin där såväl högskolans rektor som ABB:s robotchef höll tal.

– Vi behöver unga studenter som ni. Vi vill uppmuntra goda idéer som er, sa Dennis Helfridson, chef för ABB:s robotverksamhet i Sverige bland annat när han pratade om företagets position och strävan framåt i ett hållbart samhälle.

Spännande innovation

Studenter ansöker med ett exjobb eller en idé med koppling till robotikområdet, med fokus på teknik, innovation eller ekonomi varpå juryn av representanter från ABB och MDH utser de slutgiltiga stipendiaterna.

Vad betyder det att uppmärksammas på det här sättet?

–Det känns förstås jättekul. Och det är som Roxanne sa förut, det är kul att vinna pengar men det känns ännu roligare att få kontakt med de här stora företagen, säger Rickard Holm.

–Och det är riktigt kul att veta att de tycker att vårt exjobb var så pass bra, säger Roxanne Anderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.