Roger kan strunta i höga elpriser – lever ett urkopplat liv

Uppdaterad
Publicerad

Roger Johansson påverkas inte av höga elpriser. Han bor i ett hus med egen energiförsörjning.

Timmerstugan utanför Kolsva är inte ens kopplad till elnätet.

Roger Johansson och hans fru bor i en 30 kvadratmeter stor timmerstuga som är ”off grid” – den är varken kopplad till elnätet eller kommunalt vatten och avlopp. När många andra har fått höga elräkningar i vinter behöver han inte bekymra sig. Huset värms med ved och får nästan all sin ström från solpaneler.

– Under två månader om året behöver jag starta elverket en gång i veckan för att ladda upp batterierna. Då går det åt fem liter bensin i veckan, säger han.

Eget elsystem

Roger Johanssons stora tekniska intresse har varit en förutsättning för livsvalet. Han har byggt sitt eget elsystem för runt 40 000 kronor. Årskostnaden för bensin till elverket är 3 000 kronor. Men det var inte i första hand för att slippa dyra elräkningar som paret valde att flytta till timmerstugan i skogen.

I klippet får du följa med hem till Roger och se hur han lever ett urkopplat liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.