Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Turbulent start för fas två av vaccinationsprogrammet i Västmanland Foto: SVT/Arkiv

Turbulent start för fas två av vaccinationsprogrammet i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Region Västmanland börjar nu att gå över från fas ett till fas två i vaccinationsprogrammet. Men trots att bokningssystemet har förbättrats så finns det en del hinder på vägen.

– Vårt arbete blir väldigt komplicerat nu då vi har ett vaccin, AstraZenecas, som inte används i den största gruppen av fas två-vaccineringen, nämligen till personer som är äldre än 65 år, säger vaccinsamordnaren Jonas Ekström. 

Han tror dock att AstraZenecas vaccin har ett oförtjänt dåligt rykte då senaste studierna visar väldigt bra resultat även för äldre. 

– Om fas tre kan börja i tid beror å ena sidan på tillgång till vaccin men å andra sidan i allra högsta grad på om det kommer ändringar i ställningstagandet till AstraZenecas vaccin, säger Jonas Ekström. 

I nuläget skulle det, enligt Jonas Ekström, finnas en kapacitet på 25 000 vaccinationer per vecka i Västmanland. Men vaccinet som levereras till länet räcker till ungefär 5 000 vaccinationer. 

– Det är mycket frustrerande, säger han. 

Hur går det med bokningen nu? 

– Det går faktiskt mycket bättre! Vi har ändrad åldersgräns för de som får en bokad tid hemskickad och skickar nu ut tider till folk som är 75 år och äldre, säger Jonas Ekström. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet