Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fölet fick namnet Samherji som betyder medkämpe eller stridskamrat. Just för att det är så många som varit med på resan. ”Han kämpar tillsamans med oss” säger Karolina Rosqvist. Foto: Johan Bjernevall/SVT

Föl hittades i lerpöl – räddades av engagemang på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Den 16 januari fick hästbonden Karolina Rosqvist en överraskning när det plötsligt låg ett okänt föl i en lerpöl i hagen. Med hjälp av sociala medier kunde hon rädda fölet, som inte mådde så bra.

– Det här var från en tjuvparning som vi inte trodde blivit någonting. Det är inte optimalt att få föl i januari, säger Karolina Rosqvist.

Dagen fölet upptäcktes på Ryssbo gård utanför Västerås, skulle Karolina Rosqvist tillsammans med sin dotter gå till hagen för att lunchfodra hästarna, men en av hästarna kom inte fram vilket fick henne att börja fundera.

– Jag blev fundersam, så då gick jag ner och kollade vad det var frågan om, säger Karolina Rosqvist som märkte av fölet och åkte in till djurkliniken i Strömsholm.

”Tvungen att rädda honom”

Väl på kliniken förstod hon att det skulle bli dyrt. Eftersom dräktigheten inte var känd, var hästen oförsäkrad.

– Jag drog till med fyrtio tusen utan att veta hur mycket jag skulle kunna lägga för jag hade inte pengarna själv. Men jag var tvungen att rädda honom.

Misstänker tjuvparning

Redan dagen efter var kostnaden uppe i den summan. Då gjorde hon ett inlägg på Facebook och engagemanget visade sig vara stort, då folk delat, kommenterat och bidragit ekonomiskt med stöd för att rädda fölet.

– Det känns otroligt att kunna göra såhär.

Enligt Karolina tros fölet ha blivit till i samband med att några av hästarna var på rymmen, när en av gårdens hingstar hoppade över boxdörren och tog sig ut.

I klippet berättar Karolina Rosqvist om sin reaktion när fölet upptäcktes och det stora engagemanget på sociala medier som hjälpte fölet att överleva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.