Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Skyddsänglar” ska vara ett stöd för barnen på ridklubben Foto: Christoffer Söderman / SVT

Ryttarförening tar upp kampen mot psykisk ohälsa

Publicerad

På Salaortens ryttarförening pågår just nu ett projekt för att försöka förebygga den psykiska ohälsan bland unga.

Med föreläsningar, ledarutbildningar och diskussioner så hoppas ridklubben på att skapa en öppen och trygg miljö för barnen och ungdomarna.

– Vi fick inspiration från ett besök på en ridklubb i London. Den startades upp i ett kriminellt område för att barn skulle ha en trygg miljö att komma till. Då började vi tänka på vad vi kan bidra med i vår kommun. Då kände vi att vi ville göra något åt den ökande psykiska ohälsan, säger Emma Öqvist, verksamhetschef på Salaortens ryttarförening.

Har olika teman varje månad

Under hela 2019 har ridklubben teman varje månad med tuffa ämnen som lätt tystas ner. Exempel på teman är bland annat sexuella övergrepp, ätstörningar och mobbning. Utifrån varje ämne hålls föreläsningar, aktiviteter och workshops för ledare och barn. Föreläsningarna är också gratis för fler i kommunen.

Emma Öqvist, verksamhetschef på Salaortens ryttarförening.

– Vi kände att det här så viktigt så vi har öppnat upp föreläsningarna för alla föreningar i kommunen. Vi hoppas att ännu fler ska komma under året, säger Emma Öqvist.

En del i projektet är också att föräldrar och vuxna kan bli så kallade skyddsänglar. Ett extra stöd som är tillgängliga på anläggningen om någon behöver prata eller agera om något är fel.

Mimmi Landberg är en av skyddsänglarna på ridklubben. Hör med om vad det innebär i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer