Så är jordgubbsläget inför midsommar

Publicerad

Modern odlingsteknik som att odla i tunnlar har ökat i hela landet. Trots det är det svårt för Lantbrukarnas Riksförbund att ge en prognos över tillgången av jordgubbar framöver.

I klippet berättar odlaren Simon Säfström i Kolbäck om när hans jordgubbar är redo för självplockning. Och huruvida frosten har påverkat hans bär, som inte odlas i tunnlar.

Odlingstunnlar fungerar som regnskydd och håller jordgubbarna varmare, vilket gör att de mognar snabbare, berättar Eva Axelsson på Bärfrämjandet, som är en del av Lantbrukarnas Riksförbund.

Svårt att ge prognos

Enligt Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är det svårt att i nuläget ge en prognos över hur tillgången av jordgubbar kommer att se ut framöver. En anledning är att en majoritet ännu inte använder sig av exempelvis odlingstunnlar. 

Problem för odlarna

Förra året ställde värmen till det för jordgubbsodlare runt om i landet. Denna gång har kyla och frost varit ett problem för en del odlare. I Skåne, Halland, Blekinge och Kalmar plockas det däremot nu mycket jordgubbar i odlingstunnlar. Dessa län kommer enligt Lantbrukarnas Riksförbund att förse övriga delar av landet med svenska jordgubbar, men till midsommar kommer det mesta gå åt lokalt. 

– Det har varit starka frostnätter så det gick långsamt ett tag, därför går det långsamt nu när de ska mogna. Men nu har jordgubbsplantorna fått en bra start, svala sommarnätter gör att sockret stannar kvar i bären vilket gör att de svenska jordgubbarna får mycket smak, säger Eva Axelsson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer