Fler vill plocka sina jordgubbar själva säger Simon Säfström på Värpeby bär. Foto: SVT/Emma Larsson

Så blev jordgubbssäsongen

Uppdaterad
Publicerad

Trots en bra säsong med många kunder, hoppas Simon Säfström som driver självplocket på Värpeby bär i Kolbäck, att bärtillgången ska bli ännu bättre nästa sommar.

Simon Säfström berättar att de var tvungna att ha stängt längre perioder denna säsong för att jordgubbarna skulle hinna mogna. Även bärtillgången har inte varit jättebra i år.

– För vår del handlar det om att vi inte har haft jättestor areal i år och en del av arealen är gammal så den gav inte så mycket som vi hade hoppats på. Sen beror det ju också på att det var problem med kylan tidigt i våras i Sverige, säger han.

Simon Säfström, jordgubbsodlare Värpeby bär. Foto: SVT/Emma Larsson

Planterat ut mer

Redan nu är alltså arbetet och planerna igång för nästa sommar så att de ska få fram ännu mer bär. Bland annat har de planterat ut två hektar till. Denna säsong har det bara plockats från ett hektar.

Simon Säfström hoppas också på att de ska få en längre säsong nästa sommar.

– Vi har planterat ut en jordgubbssort som ska ge bär senare så på det sättet hoppas vi att vi kan förlänga säsongen något, säger han.

Uppsving för självplock

Denna säsong har Simon Säfström även märkt att det har blivit en liten uppsving för självplocket.

– Jag tror det kan ha och göra med att det inte finns så många självplock i länet och i Mälardalen. Men sen är det ju också en trend att vi ska veta vart vår mat kommer ifrån och att det ska vara närodlat, säger han.

LÄS MER: Det blåser gröna trender över vårt matbord

Simon Säftröm berättar också att det främst är barnfamiljer och äldre som besöker självplocket. Fast att det även kommer en hel del besökare som väljer att köpa färdigplockade jordgubbar också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.