Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s reportrar Caroline Slotte och Susanna Ahnlund förklara hur tre socioekonomiska faktorer ändrats på Östra Bäckby. Foto: Daniel Brodén

Östra Bäckby har halkat efter – Västerås alltmer segregerat

Publicerad

Hur har det gått sedan Bäckby hamnade på polisens lista över utsatta områden? Det var frågan SVT ställde sig när vi började arbeta i området. En förändring vi sett är att de socioekonomiska utmaningarna – ekonomisk standard, förgymnasial utbildning och arbetslöshet – har blivit större. Men den största förändringen i form av livsvillkor hittar vi om vi tittar på hela Västerås där skillnaderna för alla har ökat.

I Västerås har segregationen ökat de senaste tio åren och Östra Bäckby är ett av områdena där befolkningen lever med stora socioekonomiska utmaningar. Det finns flera liknande områden, exempelvis Råby, Hammarby, Pettersberg och Vallby. Samtidigt har områdena som har de bästa socioekonomiska förutsättningarna vuxit.

För att komma till rätta med kriminaliteten behöver man också titta på människor livsvillkor menar Delegationen mot segregation.

– Vad vi tjänar spelar stor roll utifrån var man kan bo och hur man kan bo. Bostadssegregationen är helt avgörande. Hur är ett område uppbyggt? Var ligger hyresrätter, bostadsrätter och villor och hur är de fördelade, det påverkar självklart, säger Katarina Ramanius som är utvecklingsledare på Delegationen mot segregation.

Följ med i Östra Bäckbys förändring i inslaget ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bäckby mitt Bäckby

Mer i ämnet