Så kan självmord förhindras

Uppdaterad
Publicerad

Psykiatrin måste börja se patienterna mer som personer och inte som patienter. Det menar forskarstuderande Linda Sellin på Mälardalens högskola som har intervjuat flera västmanlänningar med självmordstankar.

Doktoranden Linda Sellin på Mälardalens högskola har i sitt forskningsarbete intervjuat 14 västmanlänningar med självmordstankar varav flera försökt ta sitt liv, men överlevt.

– Vi behöver alla lära oss känna att vi kan göra skillnad, att som person och medmänniska våga tränga sig på, våga störa, våga ställa de viktiga frågorna. Att överhuvudtaget uppmärksamma en person och lyssna på hur man tänker och känner, hur är det här med den här personen, säger Linda.

Tvärsnytt granskar psykiatrin

Jobbade inom psykiatrin

Linda Sellin jobbade i tio år som specialistsjuksköterska i psykiatrin och drömde redan då om att få forska om självmord, för att kunna förbättra situationen för människorna hon mötte. Genom ett samarbete mellan landstinget och MDH blev det till slut möjligt. Via sitt arbete kom hon i kontakt med 14 patienter som var intresserade av att medverka i studien, men några detaljer från personernas berättelser, det kan inte Linda avslöja, eftersom det skulle bli för utpekande och resultatet, ja, det kommer inte att vara helt färdig förrän 2017, men vissa slutsatser och lärdomar tycker hon alltså ändå att man kan dra utifrån patienternas upplevelser.

– Det som är intressant och viktigt, är just vikten av att se till personen och människan och vikten av att få en förståelse för vad som har betydelse för just den här personen, i just den här situationen och tillvaron och få hjälp då att tillvarata det som känns värdefullt i det egna vardagslivet, säger Linda

Kunde ha stoppats

Linda menar att om någon kunnat och vågat ingripa mot hennes intervjupersoner i det mest kritiska ögonblicket, så kunde det ha räckt för att stoppa självmordsförsöket, eftersom tankarna kring självmord kan växla snabbt och vara starkare och svagare. När gäller vården, ser hon både bemanningen och specialistsjuksköterskorna, som en nyckel om man ska kunna sänka självmordstalen framöver.

– Det är ju viktigt att det finns personal på plats både i antal och i rätt kunskap, det är ju otroligt angeläget, och utifrån det här med specialistkompetens, nummer ett, att personal har rätt utbildning, som specialistutbildning inom psykiatrisk vård för sjuksköterskor, det är ju viktigt grund och kunskapskälla och det är ju en framtidsfråga, angelägen här och nu men sen en framtidsfråga verkligen, menar Linda

– En myt kring suicid är att det inte går att förhindra, men man behöver rätt kunskap och rätt hjälp i kanske en akut situation här och nu, men kan pågå under längre tid och det är här rätt person och rätt kunskap behöver finnas tillgängliga, säger Linda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tvärsnytt granskar psykiatrin

Mer i ämnet