Den totala väntetiden för patienter är något längre, men det går snabbare att få träffa en läkare på akutmottagningen i Köping än i Västerås. Foto: SVT

Så länge väntar patienterna på akuten

Uppdaterad
Publicerad

Akutmottagningen i Köping tillhör dem där det går snabbast för patienter att få träffa en läkare. Men den totala väntetiden är något längre där än i Västerås.

– För patienten är det ju vinnande att man får träffa sin doktor och beskriva sitt problem och sen få det åtgärdat så fort som möjligt, säger Annci Hernbrand L-son, enhetschef akutmottagningen HIA Köpings sjukhus.

Annci Hernbrand L-son, enhetschef akutmottagningen HIA Köpings sjukhus. Foto: Västmanlands sjukhus Köping

Knappt en halvtimme till doktorn

Medianväntetiden för att få träffa en läkare på akutmottagningen i Köping är 29 minuter. Det är den kortaste i landet enligt Socialstyrelsens nya rapport.

Motsvarande på akuten i Västerås är 42 minuter.

Båda ligger därmed under mediantiden i landet som är 60 minuter.

Totala väntetiden något längre

När det gäller den totala tid som patienter får spendera på akutmottagningen, är den något längre i Köping än i Västerås.

Medan patienterna i Köping får spendera 3 timmar och 26 minuter på akuten, är den totala medianväntetiden på akutmottagningen i Västerås 3 timmar och 8 minuter.

Medianväntetiden i riket som helhet är 3 timmar och 30 minuter.

Är det här en rimlig tid att vänta på en akutmottagning skulle du säga?

– Det finns vissa parametrar som vi har svårt att påverka själva, provtagningen till exempel. När man går till lab ska provet tas omhand, det är tid vi inte kan påverka. Ska man ha en röntgen är det ju givetvis också en kötid dit. Och de tiderna måste man ju räkna in  den totala tiden, säger Annci Hernbrand L-son, enhetschef akutmottagningen HIA Köpings sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.