Foto: SVT

Så påverkar corona kommunernas beslutande organ

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna i Västmanland anpassar nu sitt arbete i nämnder och beslutande organ i och med coronapandemin. Möten kan tas på distans och frågor skjuts upp.

Fagersta

I Fagersta har man beslutat att tillåta möten på distans i beslutande organ fram till den 30 juni 2020. Det innebär att kommunfullmäktige, kommunstyrelse och nämnder inte behöver träffas fysiskt. Deltagarna måste dock vara uppkopplade med bra ljud och bild.

Coronaviruset i Västmanland

Sala

SVT har tidigare berättat att Sala kommun under måndagens kommunfullmäktige beslutade att möjliggöra möten på samma sätt.

Surahammar

I Surahammar ställdes fullmäktige den 6 april in på grund av coronapandemin. Till nästa fullmäktige den 18 maj finns tankar på att hålla mötet i Folkets hus istället för i den ordinarie fullmäktigesalen.

Norberg

För Norbergs del kommer nästa fullmäktige den 4 maj genomföras digitalt. De skriver också på kommunens hemsida att vissa ärenden kommer att skjutas på framtiden.

Arboga

Den 29 april genomför Arboga nästa kommunfullmäktige. Det kommer att ske som vanligt i rådhuset, men antalet ledamöter begränsas till ett minimum och andra ledamöter samt allmänheten hänvisas till det digitala mötet som sänds på kommunens hemsida.

Köping

I Köping ställde man på måndagen in det tänkta fullmäktige som skulle hållits. Anledning var att man kunde skjuta på de punkter som fanns.

– Vi hade inga ärenden som var akuta och kunde därför skjuta dessa till nästa fullmäktige i maj, säger Carl-Inge Westberg (S), ordförande i kommunfullmäktige Köping.

Han menar också att det finns en risk med den nuvarande situationen att det skadar demokratin om den fortgår.

– Det är klart att demokratin får sig en liten törn, det här får inte pågå för länge med att möten ställs in och att de hålls med färre ledamöter, för då finns det en risk för ökat politikerförakt och även svårigheter att locka nya in i politiken, säger Carl-Inge Westberg.

Skinnskatteberg

I Skinnskatteberg hålls möten med samtliga ledamöter men fullmäktige flyttas till den nedlagda folkhögskolan Aspöbäcken där det finns stora utrymmen. Nästa möte där är den 8 juni.

Kungsör

I Kungsör har man på fullmäktige minimerat antal ledamöter och kör som vanligt fysiska möten i Kung Karls skola. Men beslut finns att man kan köra digitalt och det gäller även andra möten i nämnder och på kommunstyrelse.

Hallstahammar

I Hallastahammars kommun ställdes mars månads fullmäktige in. Bedömningar görs inför varje möte om det ska hållas och vilka ärenden som kan skjutas på framtiden. Via länken hör du kommunalrådet Catarina Pettersson (S) från Hallstahammar om hur hon ser på bland annat budgetprocessen nu i coronatider.

Västerås

I länets största kommun har man haft fullmäktige med reducerat antal ledamöter på plats och nästa möte på torsdag nästa vecka kommer bli likadant. Man glesar ut stolarna och kortar ner mötet så mycket det går.

Fullmäktige har också beslutat att digitala möten ska kunna genomföras, men chefsjuristen på kommunen säger att det i nuläget inte är tekniskt möjligt för Västerås att genomföra digitala möten enligt kommunallagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet