I Shirin Almayahis butik får det enbart vara sex personer åt gången. Foto: Melker Blomberg/SVT

Så påverkas Erikslund shoppingcenter av nya pandemilagen

Uppdaterad
Publicerad

10 januari trädde pandemilagen i kraft. Med hjälp av den kan regeringen stänga butiker om det skulle uppstå trängsel.

– Vi hade helt andra planer med det här köpcentret innan pandemin kom. Men nu är det som det är och vi gör det bästa av saken, säger centrumchefen Josefin Hallencreutz.

Det är väldigt lugnt när vi besöker Erikslund en förmiddag kort efter att den nya pandemilagen trädde i kraft. På golvet syns klistermärkena titt som tätt som uppmanar kunderna att hålla avstånd, handsprit finns vid ingången till varje butik.

Det nya nu är att varje butik har satt upp lappar som talar om hur många kunder som får vistas i butiken samtidigt. I Shirin Almayahis butik är det enbart sex personer per gången.

Coronaviruset i Västmanland

– Det här är väldigt tufft. Vi är hårt pressade. Handeln har sedan tidigare varit pressad under pandemin och nu har det blivit ännu värre för oss, säger hon.

Kunderna vi har pratat med tycker det är bra att pandemilagen nu finns. Så även centrumchefen Josefin Hallencreutz.

– Vi har redan innan lagen kommit varit väldigt försiktiga och vi har alltid sett till att undvika trängsel. Hjälper den nya lagen nu att smittspridningen minskar snabbare så vore det ju väldigt bra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet