Foto: Jenny Berggren/SVT

Så punktliga var Västeråstågen i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Knappt vart tionde tåg med slutstation Västerås var försenat den här sommaren. Det innebär att punktligheten var bättre än sommaren 2018.

88,9 procent av Västeråstågen var mindre än fem minuter försenade under juni och juli 2019. Motsvarande siffra under samma period 2018 var 79 procent. Det visar siffror från Trafikverket.

Rikssnittet låg på knappt 91 procent, vilket kan jämföras med förra sommarens 86 procent. I en majoritet av orterna som finns med i statistiken var punktligheten bättre sommaren 2019 än sommaren 2018.

– Vi har planerat på ett annat sätt än vad vi har gjort tidigare år, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket till Nyhetsbyrån Siren som sammanställt statistiken.

– Väderleken har definitivt spelat en roll. Det finns alltid en möjlighet att något händer med spåren när det är väldigt hett länge eller kraftiga omslag. Det såg vi ju mycket av förra sommaren, säger han.

Punktlighet Västerås C

Visa

Genomsnitt för juni och juli:

2016: 90,6%

2017: 90,7%

2018: 79,0%

2019: 88,9%

Punktligheten mäts genom det sammanvägda tillförlitlighetsmåttet. Det innebär att tåg som är mer än fem minuter sena till sin slutstation eller har blivit inställt samma dag eller dagen innan avgång räknas som icke-punktligt. Gäller samtliga persontåg,vilket inkluderar kortdistanståg, medeldistanståg och långdistanståg.

Källa: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer