Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så rena är kossorna i Västmanland Foto: SVT / TT

Så rena är kossorna i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Hur rena är landets kor egentligen? Det undersöker nu alla länsstyrelser och i Västmanland är de flesta kor rena.
– Om en ko var smutsig berodde det främst på det fuktiga klimatet och att det krävts så mycket strömedel, säger Joanna Lindell som djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Västmanland.

Anledningen till att man kollade på just nötkreatur berodde på att det är det lantbruksdjur som länsstyrelserna utför flest kontroller av, men som även finns i alla län.  

Projektet gick ut på att handläggaren träffade djurhållaren och tillsammans fyllde de i en blankett.  Djurhållaren fick berätta vad de trodde var de bakomliggande orsakerna till att djuren var rena eller smutsiga.

Målet  är att man ska få reda på vilka stödjande åtgärder som behövs för att underlätta för djurhållaren att hålla djuren rena. 

– Vanliga brister som upptäcks kan vara lera eller gödsel som torkat fast i pälsen eller att djuret lagt sig där det är smutsigt. Det varierar lite vad orsakerna är till att djuret är smutsigt, säger Joanna Lindell som djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Västmanland. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer