– Alla vaccinationer har gått bra och vi har inte sett några biverkningar hitintills, säger vaccinsamordnare Jonas Ekström. Foto: Amanda Hemberg Lind/SVT/Frank Augstein/AP/TT

Lyckad start på vaccineringen mot covid-19 i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Det väntas ta ungefär en månad att covid-19-vaccinera de första prioriterade grupperna i Västmanland. Det säger regionens vaccinsamordnare Jonas Ekström efter söndagens start, då 200 doser delades ut. I mars väntas vaccineringen av de breda grupperna kunna komma igång.

Från och med nu kommer vaccindoser att levereras till Region Västmanland varje vecka. Den här veckan får man 2 000 doser, och följande veckor rör det sig om 3 000 doser per vecka.

Dessa kommer i ett första skede att ges till personer inom äldreomsorgen, personer som har hemtjänst och hemsjukvård samt de som jobbar med tidigare nämnda grupper.

Coronaviruset i Västmanland

Jonas Ekström uppskattar att det rör sig om 15 000 – 20 000 personer som ska vaccineras i detta inledande skede.

– Om vi skulle få mer vaccin än vad vi räknade med så kommer vi att vaccinera fler, snabbare, säger han.

Hör vaccinsamordnare Jonas Ekström summera söndagens vaccination och hur han tänker att den närmsta månaden kommer att se ut i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet