Under författarbesöket fick eleverna ställa frågor om böckerna. Foto: Emma Larsson/SVT

Pettersbergsskolan kämpar för läsningen

Publicerad

Läsförståelsen och andelen barn och unga som läser regelbundet minskar. Från flera håll görs det satsningar för att förbättra läsförmågan. På Pettersbergsskolan i Västerås var det under torsdagen författarbesök för att uppmärksamma läsandet.

– Vi behöver öka läsförståelsen hos barn och unga i Sverige idag. Tyvärr så är det inte många som tycker att det är roligt att självmant ta upp en bok, utan intresset har svalnat och det måste vi jobba med, säger Jenny Sandberg, lärare på Pettersbergsskolan i Västerås.

Legitimerad lärare i Svenska och Svenska som Andraspråk, Pettersbergsskolan. Foto: Emma Larsson/SVT

Är med i projekt för läsförståelse

Pettersbergsskolan är med i Skolverkets satsning ”Läslyftet” som är en fortbildning av lärare i läs- och skrivutveckling.

Läslyftet ska öka elevers läsförståelse och skrivförmåga.

”Läs gemensamt i klassrummet”

Hur ska man få barn och unga att läsa då?

Jag tycker att ett bra sätt är att göra det gemensamt i klassrummet, läsa texter och böcker tillsammans och diskutera. Att hitta saker nära eleven i åldern, där de kan hitta något att känna igen sig själv i, säger Jenny Sandberg, lärare.

”Ger bra lässtimulans”

För att uppmana eleverna på Pettersbergsskolan att läsa finns ett samarbete med skolbiblioteket.

De är även med i ”Skapande skola”, ett statsbidrag som gör att dom exempelvis kan ha författarbesök.

Under torsdagen var författaren Mats Berggren på plats för att berätta om sina böcker, skrivandet och läsandet.

Mats Berggren, författare. Foto: Emma Larsson/SVT

– Det är få saker som ger en sådan lässtimulans som ett lyckat författarbesök. Eleverna har läst en av mina böcker och nu får de ställa frågor och så kommer de läsa fler. Det kostar pengar och det tar tid men det är en väldigt bra lässtimulans, säger Mats Berggren, författare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.