Från händelse till åtgärd – så ska nya BRÅ i Surahammar fungera Foto: SVT Grafik/Jenny Berggren

Så ska Surahammars nya brottsförebyggande råd fungera

Uppdaterad
Publicerad

Två år efter att kommunfullmäktige beslutade att det skulle återinföras, har nu det nya och utökade brottsförebyggande rådet – BRÅ – i Surahammar haft sina första möten. Syftet är att öka tryggheten och minska och förhindra olika typer av brottslighet i kommunens tre tätorter.

I det brottsförebyggande rådet samlas representanter från företag, föreningar, organisationer och kommunala verksamheter i Surahammar, Virsbo och Ramnäs.

Genom en bred dialog med invånare och verksamma vill man få fram vilka problem och negativa trender som upplevs runtom i kommunen. Det för att sedan kunna lyfta dem vidare för eventuella insatser och åtgärder.

Vissa av aktörerna som deltar har också anmält att de vill göra brottsförebyggande insatser.

– Man pratar ju ofta om vikten av medborgardialog, att få in så mycket information som möjligt utifrån samhället. Det här tror jag är en bra chans att få till sådant, säger kommunpolis Andreas Olsson Ahlstedt.

– Jag kommer att bidra med information ifrån polisens sida men jag är ju också med för att skapa mej en lägesbild som jag sedan kan ta med mig till polisorganisationen, säger Andreas Olsson Ahlstedt. Foto: Jenny Berggren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.