Genom att locka rökarna till interaktion ska Västerås bli renare, det hoppas Anna Thunell (MP) och hennes kollegor. Foto: Susanna Ahnlund

Så ska Västerås bli renare: Rökare uppmanas rösta med sina fimpar

Uppdaterad
Publicerad

På Elbakajen, Stora torget, i Stadsparken och utanför bion i Västerås står snart fyra så kallade fimpomater. Tanken är att det ska bli roligare att fimpa i automaten än att slänga cigaretten på marken, vilket i sin tur ska ge västeråsarna en renare stadskärna.

Under torsdagen kastades den första cigaretten i den nya fimpomaten på Elbakajen. Det är brevlåde-liknande fyrkanter som kostar 5 000 kronor per styck att köpa in. 

– I förhållande till hur mycket skattepengar vi lägger varje år på att plocka skräp runt om i kommunen, 10 miljoner, är det en försvinnande liten kostnad, säger Anna Thunell (MP), ordförande i tekniska nämnden.

Ny metod testas

Rökarna svarar på fimpomatens fråga genom att lägga fimpen i ett av de små hålen på fimpomatens framsida. Vilket svar som fått flest fimpar syns genom glasrutan.

Det kallas nudging, puffning, en metod som används mer och mer i samhället för att påverka folks beteende. En påverkan som ska ske utan att skambelägga eller belöna. Istället ska det vara lite roligt, som en lockande fråga eller något som drar blickarna till sig.

– Med lite roligare metoder kan vi få västeråsarna att tycka det är mer lustfyllt att göra rätt i stället för att slänga fimparna på backen, säger Thunell.

Berätta mer om nudging?

Puffning (eng. nudging) är en samlingsbegrepp inom beteendeekonomi som används för att beskriva policyverktyg vars syfte är att underlätta för individer att fatta beslut som främjar deras välfärd utan att begränsa deras handlingsfrihet. Detta kan ske genom att man påverkar rutinbeteenden eller förenklar val i situationer med komplex information. Exempel på puffning innefattar försök att erbjuda mindre lunchtallrikar för att minska matsvinn eller att införa ett streck i en cykelbana som ska leda cyklisterna till cykelparkeringen.

Källa: Wikipedia

https://sv.wikipedia.org/wiki/Puffning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.