(V) vill ha bort avgifterna. (KD) vill satsa på friidrotten. Hör oppositionsråden Anna Maria Romlid och Amanda Agestav. Foto: Västerås stad

Så vill partierna idrottssatsa – alla fick frågor

Uppdaterad
Publicerad
Satsningar på idrottsytor har inte hängt med befolkningsökningen i Västerås menar idrottsförbundet. Föreningar efterfrågar fler anläggningar och mer resurser till idrotten. Men vad vill de olika partierna satsa på?

Västmanland idrottsförbund och Västerås idrottsallians ställde frågor till partierna inför valet. En av dem handlade om just idrottsytor: 

Västerås växer och utvecklas. Vad är er uppfattning om befintliga idrottsmiljöer, träningshallar och arenor?

Vänsterpartiet (V):

 I och med att Västerås växer måste även planeringen för nya idrottsmiljöer, träningshallar och arenor följa med. För Vänsterpartiet är det viktigt att kunna ha nära till olika möjligheter till träning och motion. Vi vill bland annat:
*Satsa på baden. Vi vill återuppbygga Fredrikbergsbadet, se utomhusbassänger vid Lögarängsbadet, fler plaskdammar och fortsätta satsa på kommunens kommunala bad.  *Satsa på spontanidrotten genom att rusta upp aktivitetsplaner, bygga hinderbanor och utegym ute i stadsdelarna och serviceorterna. *Arbeta för att en ny friidrottsarena byggs. *Bygga en Roller Derby-bana. *Att det ska finnas idrottshallar i våra stadsdelar och serviceorter.

Socialdemokraterna (S):

Socialdemokraterna vill satsa på att Västerås ska vara en ledande stad när det gäller ungdoms- och breddidrott. Det kräver ändamålsenliga anläggningar och stöd ifrån staden. Vi behöver också utveckla nya idrottsanläggningar efter de behov som finns. När det gäller Rocklundaområdet så vill vi stärka området utifrån den plan som är framtagen. Elitidrottsanläggningarna ska huvudsakligen lokaliseras till Rocklunda samtidigt som området stärks för breddidrott och friluftsliv.

Miljöpartiet (MP):

Vi vill Prioritera bredd- och ungdomsidrott i frågor som rör investeringar i anläggningar. Västerås ska ha väl fungerande idrottsarenor men vi vill inte satsa kommunala pengar på överdrivet dyra anläggningar som till exempel en skidtunnel. Det ska finnas gott om möjligheter till spontanidrott i stadsdelar och serviceorter och gratis prova-på- verksamheter. Att utveckla friluftslivet ser vi också som en angelägen uppgift för kommunen. Vi vill ha fler icke- kommersiella mötesplatser i hela kommunen där människor möts spontant över generations- och kulturgränser, till exempel fler spontanidrottsplatser och utegym. Vi vill även satsa på att underhålla spontanidrottsplatser ute i stadsdelarna och bygga nytt där det behövs.

Liberalerna (L): 

Liberalernas uppfattning är att vi behöver komplettera befintliga arenor. Just nu är vi snart igång med innebandyhall, men även ny friidrottsarena måste till och översyn av hockeyarena om Västerås IK går upp i SHL. Det behöver även kompletteras i vissa områden (exempelvis Hamre och Gäddeholm) och vi påtalar vikten av grönytor och plats för idrottshallar när nya bostadsområden växer fram.

Kristdemokraterna (KD):

Det bör alltid finnas en idrottsyta i närheten av ett bostadsområde, i planeringen skall byggnadsnämnden bli bättre på att dessa ytor och idrottsplaner ingår tidigt. Allaktivitetshus, flera idrotter samlat i ett hus. Hotellarena, utveckla Rocklunda.

Centerpartiet (C):

Vi ser en stor potential i Rocklunda där bredd och elit samlas. Rocklunda behöver en tydligare vision en den som kom fram under innevarande mandatperiod. Vi vill samtidigt göra en samlad inventering av stadsdelar och orters status vad gäller lokala spontanidrottsplatser, bad miljöer och hallar för att öka tillgängligheten.

Moderaterna (M):

I Västerås finns en fantastisk möjlighet att träna och tävla i olika idrotter och rikt friluftsliv, inte minst tack vare idrottsområdet Rocklunda. Dagens krav från nationella och internationella specialidrottsförbund driver tyvärr på kostnader för idrotten lokalt i Västerås. Investeringar som tyvärr många gånger inte gynnar idrotten lokalt tex större läktare genererar i sig inte fler åskådare. Många upprustningar och planer för nya anläggningar har gjorts under mandatperioden som tex konstsnöspår, innebandyhall, friidrottsarena och nytt badhus. Föreningar som vill ha upprustning kan få det men de föreningarna måste då mäkta med en ökad hyra.

Sverigedemokraterna (SD):

Kvaliten och utbudet tycker vi är bra i dagsläget på de flesta idrottshallar, idrottsarenor samt idrottsmiljöer här i Västerås. Men vi ser med oro över befolkningsökningen då det kommer öka slitaget på våra träningshallar och arenor och att trycket på bland annat träningstider kommer att öka. Detta kommer medföra extra kostnader i att underhålla våra idrottshallar och  idrottsarenor. Samt ökade behov och krav på nya hallar. Vi är som parti positiva också till den friidrottsarena som planeras.

Källa: Enkät ”Idrott inför valet 2018”, Västmanlands idrottsförbund och Västerås idrottsallians.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#växtvärkvästerås

Mer i ämnet