Foto: SVT/ Maria Andersson

Sala får en Silverbiennal

Publicerad

På söndag invigs Salas första Silverbiennal, som kommer vara ett återkommande inslag i staden vartannat år. I år visas silver från den egna staden, i form av gamla, såväl som moderna föremål.

Idéen kom till efter att ett medborgarförslag kommit in till kommunen. I januari påbörjade projektledaren Christina Watkinson arbetet med att samla in de 50 föremålen, alla tillverkade av silver från Salas silvergruva. En del objekt kommer från Sala silvergruva, andra är inlånade från från privatpersoner och Kristina-kyrkan i Sala.

– Det handlar om allt ifrån smycken och skedar, till supkoppar och bägare. Många som har lånat ut ting till utställningen har inte haft koll på historien bakom dem, som sträcker sig så långt som till 1600-talet i vissa fall, berättar Christina Watkinsson.

Utställningen är ett samarbete mellan kommunen och Sala silvergruva, som till störst del är kommunägd. Invigningen sker på söndag i Blå salen, i det gamla badhuset där biennalen huserar.

318 meter långt smycke

Sala silvergruva är tillsammans med silverkonstnären Krickolina, även aktuella med att påbörja arbetet med ett 318 meter långt silversmycke. Det kommer att bli lika långt som det djupaste schaktet i gruvan. Smycket kommer att bestå av silverberlocker som privatpersoner tillverkat eller vill lämna in till projektet.

-Det har redan börjat komma in berlocker, vilket är jättekul. Vi har sex år på oss att tillverka smycket som ska hänga i gruvan lagom tills dess att Sala fyller 400 år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.