Kraftig skogsbrand vid Rörbo utanför Sala. Foto: Peter Krüger/TT

Sala får mångmiljonbelopp i stöd för skogsbränderna

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten Sala-Heby får drygt åtta och en halv miljoner kronor i ersättningsbelopp av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, för kostnaderna kring bränderna i Sala kommun i början av sommaren.

Räddningstjänsten ansökte om mer än nio miljoner men efter självrisken hamnade alltså ersättningen från MSB på ungefär åtta och en halv miljoner kronor.

Det var i början av juni som flera skogsbränder bekämpades runt Sala. Störst omfattning hade branden i Rörbo där ett skogsområde på cirka 1,5 x 1,5 kilometer brann. Två andra större bränder härjade under samma period i området.

Regeringen fattade beslut i juli om att MSB skulle ges ökade möjligheter att ersätta kommunerna som deltog i insatserna under sommarens skogsbränder. Enligt preliminära siffror kan det totalt handla om uppemot 300 miljoner kronor till räddningstjänsten runt om i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.