Ungdomslokalen i Sala har fått en utmärkelse från Myndigheten för ungdoms- och civilrättsfrågor. Foto: Sala kommun/SVT Arkiv

Sala kommun prisas för sommarläger

Publicerad

Ungdomslokalen i Sala har fått en utmärkelse från Myndigheten för ungdoms- och civilrättsfrågor, som hyllar kommunens arbete med sommarläger för barn och unga.

– Det känns jättebra. Vi är stolta över det vi gör, säger Björn Rojling, föreståndare för Ungdomslokalen.

På det diplom som Ungdomslokalen nu får ta emot skriver Lena Nyberg, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), följande motivering:

”Ni har gjort något mycket speciellt för kommunens barn och unga under sommarlovet 2016. Ett erkännande för de utmärkta sommarlovsaktiviteter som ni genomfört i år till kommunens barn och unga. Det är vår förhoppning att ni har gett varje deltagare ett oförglömligt sommarlovsminne”.

”Känns jättebra”

Björn Rojling är en av de ungdomsledare som arbetar med Ungdomslokalens sommarläger. Han är väldigt glad över utmärkelsen.

– Det känns jättebra. Vi är stolta över det vi gör och det är alltid kul att få en klapp på axeln och känna att det vi gör är bra, säger Björn Rojling, föreståndare för Ungdomslokalen.

Sala kommun har under många år arrangerat sommarläger, men det var först i år som man kunde erbjuda gratis sommarläger till alla barn och ungdomar i årskurs 4-6. Totalt var det omkring 300 mellanstadiebarn som deltog.

– Som det blev i år är mycket bättre eftersom alla blir garanterade en plats, oavsett om man har råd eller inte. Tidigare har det kostat 500 kronor att åka på läger och jag tror att många barn och föräldrar kanske avstått från att söka platser på grund av det. Nu behöver man inte tänka så, säger Björn Rojling.

Alla får vara med

Nästa sommar hoppas man kunna utvidga verksamheten och erbjuda sommarläger även för de yngre årskurserna. Björn Rojling berättar att sommarläger är en bra aktivitet eftersom det är inkluderande och alla får vara med.

Varför är det viktigt att kunna erbjuda barn sommarläger?

– När barn kommer tillbaka till skolan efter sommaren så är ofta det första läraren frågar vad man gjort under lovet, och då är det alldeles för många som inte har gjort något. Det är också viktigt att få chansen att hitta nya kompisar eller ett nytt intresse. Det finns allt ifrån sportläger till målarläger och lajvläger, säger Björn Rojling och fortsätter:

– Vi försöker hålla en så stor bredd som möjligt så att alla barn ska hitta någonting de tycker är kul. För många barn fyller det här en väldigt viktig och stor funktion tror jag.

Myndigheten för ungdoms- och civilrättsfrågor

MUCF är en statlig myndighet som tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och arbetar på uppdrag av regeringen.

Varje år uppmärksammar de särskilda insatser för barn och unga runt om i Sverige.

I år är Ungdomslokalen i Sala och deras sommarläger en av dem som får ta emot MUCF:s hyllning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.