Foto: TT

Läkare i Västmanland skrev ut till narkoman som tog återfall

Publicerad
Läkaren i Västmanland skrev ut narkotiska läkemedel till en patient med känt missbruk, som till följd av det tog ett återfall. Inspektionen för vård och omsorg (IVO), vill nu att läkaren ska få sin behörighet att skriva ut narkotiska läkemedel indragen.

Läkaren hade redan 2017 kritiserats av IVO för att ha förskrivit läkemedel till patienten, ”på ett okontrollerat sätt och i en anmärkningsvärd blandning av olika beroendeframkallande läkemedel”. I samband med att IVO startade sin utredning ändrade läkaren på sitt förskrivningsmönster vilket blidkade tillsynsmyndigheten.

Men när IVO i januari 2019 fick kännedom om att en patienten tagit ett allvarligt återfall i missbruk till följd av läkarens förskrivningar granskades läkaren på nytt.

Patienten med missbruksproblem ska ha hämtat ut 300 tabletter av olika narkotiska läkemedel under bara några dagar.

När IVO begärde ut receptregister och fokuserade på utskrifter till sex patienter, hittades brister i samtliga. Åtminstone två av patienterna har haft andra behandlande läkare. Det saknas också uppgift om dosering i flera fall och inte i något fall står det hur länge behandlingen ska pågå.

Enligt IVO har läkaren missbrukat sin behörighet vilket misstänks ha äventyrat patientsäkerheten.

IVO vill i första hand att läkaren blir av med sin förskrivningsrätt av narkotiska läkemedel och i andra hand att hen får en prövotid på tre år. Beslutet fattas av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer