Foto: SVT

Sala Silverstaden – klubben som går mot strömmen

Uppdaterad
Publicerad

Alla lagidrotter tappar medlemmar men det finns en klubb i länet som har gått kraftigt framåt.

Det handlar om innebandyklubben Sala Silverstaden som har ökat antalet medlemmar med hela 54 procent sedan 2004, enligt SVT:s granskning.

När SVT träffar laget är de fullt upp i laddningen inför den första matchen i den årliga innebandyturneringen Mälarenergi Cup i Västerås

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

– Om man spelar i lagidrott är ju alla tillsammans och så har man kul. Man åker på cuper spelar matcher alla är tillsammans, man är mer sociala, man är tillsammans. Ensam är ju inte lika kul tycker jag, säger Kani Haddad, spelare i Silverstaden IBK.

Stora talanger lockade

Tränaren Mårten Hanold säger att man måste bry sig om hela människan och att sedan klubben fick lite extra draghjälp.

– Vår förening ökar utav flera olika anledningar. En av anledningarna är att för några år sedan spelade två av svensk innebandys största talanger, Madelene Backlund och Helena Lundqvist, i Silverstaden. De drog med sig ett jätteintresse som sen har legat kvar. Så vi har kunnat fortsätta rekrytera ungdomar och skapat en bredd, säger Mårten Hanold.

Hur behåller man ungdomarna?

– Man måste både kunna ha socialt och tävlingsinriktat tänk i samma sammanhang samt att tjejerna och killarna får vara med och bestämma.

Hallbrist är hotet mot utveckling

Men det stora intresset för att spela innebandy i Sala Silverstaden innebär vissa problem för klubben.

– Det är viktigt att vi får hallar i Sala så det räcker till för det underlaget vi har. Vi har idag svårt att nyrekrytera i skolor och liknande för vi har egentligen inte plats i hallarna. Så det är lite upp till politikerna att ta besluten att det behövs prioriteras nya hallar i Sala, säger Mårten Hanold.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Mer i ämnet