Soghra Nazeri är en av de 27 deltagare som just nu är med i projektet ”Gröna gången” och tycker att detta varit mycket effektivare än SFI. Foto: Rebecka Mårtensson/SVT

Odling och djurskötsel – Gröna gångens metod ska ge nya kopplingar till samhället

Uppdaterad
Publicerad

Tanken om grön rehabilitering hade funnits länge, men det var med Europeiska socialfonden som chansen kom: Att försöka hjälpa personer långt ifrån arbetsmarknaden att komma på fötter igen genom att vara på gård.

”Gröna gången” har hållit igång sedan augusti. De har ett 20-tal deltagare som har individuella planer och mål som de jobbar på under ett halvårs tid på gården.

– Vi bygger fortfarande upp miljöerna här och matar djuren, planterar och samtalar hela tiden, säger Sofia Nordkvist, projektledare på plats på gården.

Deltagarna i projektet är oftast långtidsarbetslösa, långtidssjukskrivna eller utmattade. Sedan augusti har tio personer gått vidare till jobb eller studier.

Kommunen fick 13 miljoner kronor från ESF och sköt till 7 miljoner själv. Liknadande upplägg har alla ESF-projekt. ”Gröna gången” startade i augusti och löper till 2021. Syftet är att lokala aktörer ska kunna testa metoder som sedan kan leva kvar även när projekttiden är över.

Hör bland annat om vad kommunstyrelsens ordförande säger om saken i klippet ovan.

ESF-rådet delar ut pengar efter nationella mål

Europeiska socialfonden (ESF) är EU:s tydligaste verktyg för att främja sysselsättningen i Europa. Hur pengarna ur Socialfonden ska användas styrs av det nationella socialfondsprogrammet, som bestämmer målen i varje medlemsland. Socialfonden är ungefär 10 procent av EU:s budget.

Projekten som får stöd av Socialfonden handlar om kompetensutveckling, sysselsättningsåtgärder och integrationsinsatser. Under denna programperiod har många projekt haft nyanlända och unga på arbetsmarknaden som fokus.

En stor satsning var #jagmed för motverka skolavhopp som alla fem län i östra Mellansverige gjorde gemensamt.

Hur har den här programperioden varit?

– Det man kan säga rent verksamhetsmässigt är att vi har uppnått stora delar av målen. Vi har sett ett högt intresse och bra resultat i projekten, säger Magnus Stridh, som är regionchef på ESF-rådet östra Mellansverige.

Programperioden snart slut

I ESF-rådet Östra mellansverige (som Västmanland tillhör) har den europeiska socialfonden 873 miljoner kronor att dela ut för att finansiera regionala och lokala projekt som bidrar till sysselsättning och kompetensutveckling fram till 2020. Vad som händer efter det beror på vad nästa parlament och kommission säger.

– Jag kan konstatera att när det gäller den sociala delen så är man oense om hur mycket man ska satsa och vad man ska satsa på, säger Magnus Stridh.

– Vi vet inte ju hur mycket av den sociala pelaren som kommer klubbas igenom, fortsätter han.

En långtidsbudget måste beslutas om och prioriteringar göras när det gäller vilken roll EU ska ha vad gäller social sektor.

Nu håller ESF-rådet på att samla in material från alla inblandade för att skaffa sig en bild av vilka prioriterade områden som är viktiga inför nästa programperiod år 2021-2027.

Fakta

ESF-rådet östra Mellansverige har tilldelats 873 miljoner kronor för att finansiera regionala och lokala projekt som bidrar till sysselsättning och kompetensutveckling fram till 2020. Av de har 698 miljoner tilldelats projekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.