Fabriken som Northvolt ska bygga påminner om Teslas jättefabrik i Nevada. Foto: TT

Samråd i Västerås om batterifabriken som kan ge 3.000 jobb

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av oktober ska företaget Northvolt komma med sitt beslut om var deras tänkta bilbatterifabrik ska byggas och det står mellan Skellefteå och Västerås. Under måndagskvällen har Västeråsare bjudits in av företaget för att ge sina synpunkter.

Företaget Northvolt kom med nyheten i början av året att man ville bygga Europas största bilbatterifabrik någonstans i norden. Från 40 stycken tänkbara kommuner så återstår nu bara två, Västerås och Skellefteå.

Under måndagskvällen sker ett samråd i Västerås vilket är det sista som företaget gör innan man sen kommer med sitt beslut var fabriken hamnar.

Batterifabriken Northvolt

Uppemot 3.000 jobb

Företaget lovar mycket med sin bilbatterifabrik, bland annat att den ska generera uppemot 3000 jobb, något som betyder mycket för vilken kommun som helst i Sverige. Vidare lovar även företaget att bygget av fabriken ska börja redan efter sommaren 2018 och produktionen av batterier ska vara igång 2020.

TV: Kampen om batterifabriken

Västeråsare får tycka till

Inför samrådet i Västerås har företaget skickat ut ett drygt 40-sidor långt underlag med olika miljöfrågor som kan tas upp. Det är allt från bullernivån och utsläpp av farliga ämnen, till en undersökning ifall fladdermöss kan bo i närheten av den tänkta platsen på Finnslätten norr om Västerås.

LÄS MER: Ministern: Båda kommunerna springer och säger “vi vill ha den“

Aggressiv tidsplan

Skulle det finnas brister eller oklarheter i företagets underlag eller att en överklagan lämnas in så kan tidsplanen som Northvolt gjort förskjutas med flera år.

– Den är aggressiv men det finns inget i tidsplanen som är omöjligt. Mycket annat som vi går igenom nu i detalj visar att tidsplanen fortfarande håller, säger Peter Carlsson, VD på Northvolt.

Fakta: Europas största batterifabrik

Northvolt planerar att tillverka en batterifabrik i Sverige, som påminner om Teslas fabriksbygge i Nevada, USA.

Fabriken ska ta upp en yta som motsvarar Gamla Stan i Stockholm. Tanken är att fabriken ska producera batterier med en kapacitet av 32 GWh per år, vilket kan göra den till Europas största batterifabrik.

Anledningen till att Northvolt har valt att bygga i Sverige är den nära tillgången till bland annat nickel, kobolt, litium och grafit, vilka ses som viktiga mineraler för batteritillverkning.

Northvolts ambition är att det första spadtaget kan tas andra halvåret 2018. Därefter ska produktionen starta år 2020 och vara i full gång år 2023.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet