SD-kvinnans rasistattack mot stjärnan

Uppdaterad
Publicerad

”Åk tillbaka i den bananbåt du kom i Aregawi jag vill då inte ha dig här”. Så skrev en sverigedemokrat, som kandiderar i kommunvalet i Fagersta, på sin Facebooksida. Men hon kommer inte att uteslutas.

Händelsen utspelade sig i fjol när det blev känt att friidrottaren Abeba Aregawi valde en annan väg än sina lagkamrater under VM i Moskva. Aregawi, till skillnad från Emma Green och Moa Hjelmer, målade inte sina naglar i regnbågens färger för att visa sitt stöd för HBTQ-frågor.

Det fick Victoria Turunen, som nu kandiderar för SD om en plats i Fagerstas kommunfullmäktige, att se rött.

Val 2014 – Tvärsnytt

”Åk tillbaka”

På sin Facebooksida skrev hon ”Åk tillbaka i den bananbåt du kom i Aregawi jag vill då inte ha dig här”.

– Sådana här utspel är inte acceptabla, meddelar Johan Henriksson, ordförande för Sverigedemokraterna i Fagersta.

Enligt Johan Henriksson var inte Victoria Turunen politiskt aktiv för SD när den kontroversiella kommentaren gjordes, men likväl får hon nu en uppsträckning för sitt uttalande.

– Hon har fått en reprimand för det här uttalandet, man säger inte saker på det här sättet.

Var arg

Vad säger hon själv om det hela?

– Hon har själv sagt att hon formulerade sig fel och för hårt. Hon vet om att hon inte betett sig på ett korrekt sätt och har berättat att hon skrev det här när hon var väldigt arg.

Vad är det för form av reprimand hon fått?

– Så här är det, vi har sagt att sådant här inte får hända en gång till, händer det igen måste vi vidta åtgärder som kan innebära en uteslutning.

Tvärsnytt har utan framgång sökt Victoria Turunen för en kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Tvärsnytt

Mer i ämnet