Foto: TT

SD-politiker döms för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Andre vice ordförande i Norbergs kommunfullmäktige, Stefan Vestling (SD), publicerade nedsättande inlägg om muslimer på en offentlig facebook-sida. Han friades i tingsrätten – men döms nu av Svea hovrätt till böter och villkorlig dom.

Stefan Vestling (SD), andre vice ordförande i kommunfullmäktige i Norberg, åtalades för hets mot folkgrupp efter att ha publicerat en inlägg på Sverigedemokraterna i Norbergs facebook-sida. I inlägget påstås bland annat att det enligt Koranen är tillåtet för muslimer att våldta kvinnor i Sverige.

Friades i tingsrätten

Tingsrätten bedömde att texten i inlägget var kränkande mot muslimer, och att det är ställt utom rimligt tvivel att Stefan Vestling publicerade hela inlägget på facebook-sidan – själv har han hävdat att det var ett misstag.

Ändå friades han i tingsrätten, med hänvisning till yttrandefriheten – tingsrätten anser att hans inlägg faller inom ramen för vad som bör få bemötas i en fri debatt, mot bakgrund av Europadomstolens praxis.

Utformat på ett kränkande sätt

Det håller inte Svea hovrätt med om. De konstaterar att inlägget är utformat på ett kränkande sätt, och att det alltså inte bjuder in till en religionskritisk diskussion ”utan uttrycker just sådan missaktning som bestämmelsen om hets mot folkgrupp avser träffa”.

Stefan Vestling döms till villkorlig dom och 60 dagsböter. SVT Nyheter Västmanland har sökt Stefan Vestling, som inte vill kommentera domen och hänvisar till Sverigedemokraterna nationellt. I ett mail till Fagerstaposten har han meddelat att domen kommer att överklagas.

Läs mer: Kommunalrådet hoppas att dömde SD-politikern avsäger sig sitt uppdrag

SVT Nyheter Västmanland söker en kommentar från Sverigedemokraterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer