Foto: TT

SD utreder om dömd Norbergspolitiker borde uteslutas

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Vestling (SD) , andre vice ordförande i Norbergs kommunfullmäktige, dömdes i december för hets mot folkgrupp. Nyligen överklagade han domen – nu står det klart att Sverigedemokraternas medlemsutskott har startat en utredning om att utesluta Vestling ur partiet.

Stefan Vestling åtalades för hets mot folkgrupp för ett inlägg han publicerade på Sverigedemokraterna i Norbergs facebook-sida. Han friades först i tingsrätten, men dömdes i december i Svea hovrätt till villkorlig dom och böter.

uppgav Sverigemokraternas pressavdelning att det ”pågick diskussioner” om Stefan Vestlings lämplighet som företrädare för partiet. Nu har alltså partiets medlemsutskott öppnat en utredning om honom. Det kommer att landa i ett beslut som partistyrelsen i sin tur får ta ställning till.

Har överklagat

Stefan Vestling anser själv att domen mot honom är felaktig. Han är dömd för att publicerat ett facebook-inlägg där det bland annat påstås att det enligt Koranen är tillåtet för muslimer att våldta kvinnor i Sverige. Han har överklagat domen till Högsta domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.