Sex år med gratis kulturskola

Publicerad

Skinnskatteberg är den kommun i länet som lägger mest pengar på kultur. Här går mellan 40 och 50 procent av barnen i grundskolan i kulturskola, som nu har varit avgiftsfri i sex år.

Sedan årsskiftet 2012 har Skinnskatteberg haft en avgiftsfri kulturskola för barn och ungdomar. Ett initiativ som är uppskattat både bland elever och politikerna i kommunen.

– Flera sa att de ville spela eller delta i teater eller dans, men att de inte fick för att föräldrarna inte hade råd. Direkt från 1 januari det året vi införde det här, då kom ett antal elever som inte hade varit med tidigare, berättar Staffan Bergman som är kulturchef Skinnskatteberg.

Kulturskolan är integrerad i den vanliga skolan, där alla barn får testa på olika instrument genom sin skolgång, beroende på vilken årskurs de går. Det finns även en teater och drama-verksamhet.

– Vi har valt att lägga mycket pengar på kulturen för barn- och ungdomar  i deras uppväxt, vi tror också att det är bra för hälsan för äldre och även för oss medelålders. För vårt välbefinnande så tror vi att kulturen behöver finnas med, säger kommunalrådet Carina Sàndor (L).

Bredda utbudet

Politikerna i Skinnskatteberg är stolta över kulturskolan och det stora utbudet av kulturella aktiviteter för kommunens grundskolelever. De vill utveckla och bredda utbudet för fler som inte tar del av kulturen idag.

– Jag skulle gärna se, och det har vi även med i vårt valprogram, att vi ska försöka inkludera fler. Att det ska vara mer åldersöverskridande och könsöverskridande, mer blandat. Det är nästa steg, säger oppositionsrådet Lena Lovén Rolén (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.