Foto: SVT / TT

Sexhandeln ökar i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Prostitutionen i Västerås och i övriga länet ökar kraftigt. Varje dag annonserar cirka 20 kvinnor om sexuella tjänster – det är betydligt fler än tidigare.

Tidigare kunde polisen i snitt hitta fyra annonser per dag. Nu är läget betydligt annorlunda.

– Vi har en kraftig ökning, det stämmer, och vi kan se det bland annat på annonseringen på nätet. Det är där den stora kontaktytan finns, säger Mikael Eriksson, på roteln för gränsöverskridande internationell organiserad grov brottslighet i region Mitt.

För ett par veckor sedan greps en misstänkt hallick och två kvinnor i en bil utanför Sala. Enligt kvinnorna var de här för att sälja sex. Och det finns flera teorier om varför utländska kvinnor söker sig hit.

Kunderna betalar bra

– Det man pratar om generellt på nationell nivå är att kunderna i Sverige betalar bra, betydligt mer än kunderna i andra europeiska städer. Männen som köper sex beskrivs som hela och rena och de är mindre våldsbenägna. Sammantaget så är det en attraktiv plats att vara och bedriva den här verksamheten på, säger Mikael Eriksson.

Merparten av sexhandeln sker på hotell men få sexköpare tas på bar gärning. Polisen har helt enkelt inte resurser att bedriva spaning på hotellen.

Pågår dygnet runt

– Den här verksamheten pågår ju mer eller mindre dygnet runt. När vi får indikationer på att något intressant är på gång eller får ett uppslag försöker vi så klart att agera. I grunden handlar det om prioritering, vi har massor med saker som vi ska göra. Men det här en hjärtefråga utifrån perspektivet att det är offer i det här.

Hotellen är bra på att slå larm men fler måste engagera sig. Det säger riksdagskvinnan Åsa Eriksson från Norberg. Hon har både reagerat och agerat.

”Moraliskt förkastligt”

– Jag fick nyligen veta hur otroligt utbredd sexhandeln är i Sverige och inte minst i Västmanland. Jag blev bestört över det, säger hon.

Åsa Eriksson anser att lagstiftningen måste ses över så att polis och åklagare bättre kan komma åt sexhandeln.

– Var tionde svensk man har köpt sex eller kommer att göra det under sin livstid. Det är skrämmande siffror och där måste vi jobba med en attitydförändring. Det är olagligt att köpa sex och det är moraliskt helt förkastligt, säger Åsa Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.