Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjuksköterskan John de Jong samlar in sjukvårdsmaterial till Ukraina som annars hade slängts. Foto: Maja Tengnér/SVT

John skickar utgånget sjukvårdsmaterial till Ukraina: ”Massor som slängs”

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans med kollegerna på operationskliniken på Västmanlands sjukhus i Västerås har sjuksköterskan John de Jong samlat flera tvättvagnar med sjukvårdsmaterial till Ukraina

– Det finns massor av sjukvårdsmaterial som slängs för att det går ut på datum, säger han.

Fyra tvättvagnar med sjukvårdsmaterial från operationskliniken i Västerås är på väg till Ukraina, i samarbete med Jarmo Koskela och hjälporganisationen Operation Aid. Sjuksköterskan John de Jong, ursprungligen från Nederländerna, var den som tog initiativet till insamlingen. I ett e-postmeddelande uppmanade han kollegerna att skänka material som hade gått ut på datum, och snart lastades vagnarna fulla.

Regionen med i nationell samling till stöd för Ukraina

– Vi har ju valt att gå med i den nationella samlingen för stöd till Ukraina, där Sveriges regioner, Socialstyrelsen och MSB samarbetar, säger Jan Hallberg, administrativ direktör på Region Västmanland.

Men Region Västmanland har hittills inte skickat något material till Ukraina genom den nationella samlingen. Men de kommer att donera respiratorer och andra hjälpmedel till Ukraina genom en hjälporganisation som de har avtal med, enligt Jan Hallberg.

I klippet ovan berättar sjuksköterskan John om operationsklinikens insamling.

Så ställer sig Region Västmanland till egna insamlingar med regionens utgångna material

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.