Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjuksköterskorna om semestern: ”Inte alls kul, vi kan inte planera någonting” Foto: Christoffer Söderman / SVT

Sjuksköterskorna: ”Rör inte vår semester”

Uppdaterad
Publicerad

Sommarplaneringen för de flesta verksamheter på sjukhuset i Västerås är nu klar och medarbetarna har fått besked om sin semester.
– I de flesta fall så blir den sammanhängande och för vissa blir den det inte. Utan man kanske får tre veckor sammanhängande och en vecka i september, säger Liselott Sjöqvist, områdeschef akutsjukvård och biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör.

Regionens vårdpersonal går just nu på ett tillfälligt schema för att säkra bemanningen under den rådande coronapandemin. Tanken var att det schemat skulle sluta i maj men det har förlängts till september.

– När vi började på det här schemat så tänkte man att det går väl bra, bara vi får vår semester. Sen blev det förlängning och då kändes det som proppen gick ur, säger barnsjuksköterskan Angelica Gradh.

Det tillfälliga schemat innebär i princip att man endast har en ledig helg på sex veckor. Detta tillsammans med att inte få en sammanhängande semester gör det svårt att få tid med nära och kära.

– Semestern blir väldigt annorlunda för alla i år, men vi som jobbat inom vården och inte har kunnat umgås med familjen har verkligen behov av det nu under semestern. Det är jätteviktigt för återhämtningen när vi ska ta nya tag i höst, säger Britt Meijer, barnsjuksköterska.

”Vi ska ju ha inte bara vårdplatser för covidpatienterna”

Semestern sträcker sig nu från juni till den sista september och ambitionen från regionen har varit att alla ska få fyra veckors ledigt under den perioden.

Om någon då tvingas ta en eller flera semesterveckor i september när resten av familjen inte är ledig är ett nödvändigt ont enligt ledningen.

– Vi är i en extrem situation. Svårigheten har varit att det är många medarbetare som är utlånade från egen verksamhet till covidverksamhet och att få det så rättvist som möjligt. Vi ska ju ha inte bara vårdplatser för covidpatienterna utan också för alla andra patienter som behöver akutsjukvård under sommaren, säger Liselott Sjöqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet