Leksaksmuseet finns nu i centrala Stockholm i större lokaler. Foto: TT

Skattesmäll för leksaksutställare: ”Har inget att dölja”

Publicerad

Skatteverket kräver David von Schinkel, mannen bakom Leksaksmuseet, på miljonbelopp. Myndigheten menar att det finns felaktigheter både i hans privata redovisning samt i företagets.

Skatteverket har granskat David von Schinkel som drev Leksaksmuseet på Tidö slott i flera decennier. 2017 flyttade verksamheten till Stockholm och i samband med detta såldes han ett antal leksaker till sitt bolag som nu driver verksamheten i Stockholm.

Värdet av försäljningen uppgick till 1,4 miljoner kronor Skatteverket har nu granskat försäljningen och konstaterar att vinsten har deklarerats felaktigt. David von Schinkel måste nu betala 430 000 kronor till Skatteverket.

Utöver detta måste även hans bolag betala 1,7 miljoner kronor i skatt och skatteböter. Denna summa baseras bland annat på att David von Schinkel anses ha lämnat oriktiga uppgifter rörande den lokal som i framtiden ska användas som bilsportmuseum, enligt uppgift till Skatteverket

Skatteverket har även funnit felaktigheter i deklarationen rörande vad som har deklarerats som affärslokaler och privata bostäder.

David von Schinkel menar att det i grunden handlar om att han och Skatteverket har sett olika på en rad punkter, vilket har resulterat i skattesmällen.

– Jag ser inga konstigheter med detta och har inget att dölja. Skatteverket säger att jag ska betala då får jag göra det. Det är inte som att jag har något val, säger David von Schinkel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer