Kranie, revben, ryggkorta, överkäke och lårben hittades på Västerås slotts borggård. Foto: SVT

Skelettdelar funna på slottet

Publicerad

När vatten- och avloppssystemet på Västerås slott ska bytas ut är det arkeologernas julafton. Bara efter några dagars schaktande har ett kranie och flera skelettdelar hittats.

Vid de allra flesta byggarbeten som innebär markschaktning är en arkeolog inkopplad i inledningsskedet. Innanför Västerås cityring vet man att det finns flera historiska boplatser och kyrkogårdar. Sommaren 2013 fann man två skelett i varutunneln som går rakt igenom staden. Att det finns historiska fynd att göra på Västerås slotts borggård var inte oväntat.

– Vi har funnit lårben, revben, en ryggkota, en överkäke och ett kranie. Det kan vara delar från olika individer, säger Jonas Ros, arkeolog på plats.

Troligen en ung man

Delarna ska genomgå en kol 14-analys, då man kan fastställa ålder och kön, men redan nu kan Jonas Ros, utifrån kraniet, se att det troligen rör sig om en ung person.

– Jag vågar inte säga något om vilket kön det är, men jag skulle misstänka att det är en man, säger han.

Varför tror du det?

– Vi vet att Västerås slott har varit belägrat vid olika tillfällen. En stor belägring inträffade 1521-1522 då danskarna stred mot Gustav Vasas trupper. Då intog danskarna slottet och var här inne i tio månader. Det här är bara en teori, men det här kanske är någon av danskarna som har avlidit här och sedan blivit begravd inne på borggården, säger Jonas Ros, arkeolog.

Hoppas på flera fynd

Arbetet med att byta ut vatten- och avloppsrör kommer att pågå till en bit in i september. Förhoppningarna är att fler historiska fynd kommer att göras, framförallt eftersom några platser på borggården aldrig tidigare har schaktats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer