Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon kan du se vad Lars Lundqvist vill se för stöd och varför kommunen inte kan möta alla önskemål. Foto: J Berggren/SVT

Skiljebo SK: ”Alla har inte råd att släppa ut sina ungdomslag”

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har slagit hårt mot barn- och ungdomsidrotten i Västmanland den här våren.
– Samtidigt som många förlorat intäkter när cuper och andra aktiviteter ställts in ska verksamheterna anpassas och räkningarna fortsätta betalas, konstaterar Lars Lundqvist, ordförande i Skiljebo SK i Västerås.

I Västmanland är det flest fotbollsföreningar, totalt 27 stycken, som sökt kompensationsstöd ur regeringens pott på 500 miljoner kronor.

Tillsammans med andra lokala fotbollsföreningar har Skiljebo nu även vänt sig till kommunen med önskan om att de ska göra planerna hyresfria. Det skulle möjliggöra för fler föreningar att ha sin barn- och ungdomsverksamhet igång, tror Lars Lundqvist.

– Det kan också behövas fler planer och större ytor till anpassade aktiviteter där man också kan hålla avstånd, något jag inte tror att alla föreningar har råd med.

Kommunen: ”Hitta andra sätt att stötta”

Kommunen har redan vidtagit flera åtgärder – vilket VLT tidigare rapporterat om. Men hyresfritt för alla kommunens föreningar blir för kostsamt menar Vicki Skure Eriksson (C), ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande.

Nämnden har redan backat miljoner på grund av förlorade hyresintäkter. Vicki Skure Eriksson ser i stället vikt i att hitta andra sätt att fortsätta stötta. Se hela hennes svar på fotbollföreningarnas önskan i klippet ovan.

– Det finns ungefär 400 000 kronor kvar i nämndens akutpott, men det räcker inte särskilt långt. Vi för en diskussion i majoriteten hur vi kan få loss mer akutstödspengar på något sätt, säger Vicki Skure Eriksson (C) Foto: SVT

Totalt har drygt 100 idrottsföreningar i Västmanland sökt pengar ur regeringens avsatta kompensationsstöd på 500 miljoner kronor. Flest av dem är fotbollsföreningar.

Idrott / antal föreningar

Fotboll: 27st

Ridsport: 12st

Golf: 10st

Innebandy: 8st

osv....

Källa: RF-SISU Västmanland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet