Foto: SVT

Här betalar man mest för skolmaten

Publicerad

Ny statistik från Skolverket visar att Skinnskatteberg har bland de högsta kostnaderna för skolmåltider i Sverige. Kommunen lade i snitt 10.100 kronor per elev på måltider under 2016

Ny statistik från Skolverket visar hur mycket pengar som kommunerna i Sverige lägger på skolmåltider för elever i kommunala grundskolor. Bland kommunerna som betalar högsta summorna finns Skinnskatteberg.

Dyrare i mindre kommuner

Generellt sätt så betalar kommunerna mer pengar desto färre barn som går i deras kommunala grundskolor. Högsta kostnaderna för måltider hade Piteå som betalade i snitt 12.500 kr per elev.

– Det varierar mycket. Vissa skolor har ju eget kök medan andra köper in. Sen om skolan är liten med få elever kostar maten mycket, men med fler elever blir det billigare, säger José Luis Berrospi, undervisningsråd på Skolverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Västerås, Norberg och Fagersta under riksnittet

I landet i stort så betalade kommunerna i snitt 6.100 kronor per elev. De flesta kommunerna i länet betalade högre summor förutom Fagersta, Norberg och Västerås som alla betalade under 6.000 kronor per elev.

Statistiken baseras på kostnader för skolmåltids- och kaféverksamhet. Även kostnader för personal, livsmedel och administrativa kostnader har räknats med.

Så mycket kostade skolmåltiderna

Visa

Arboga: 8.400 kronor per elev

Fagersta: 5.900 kronor per elev

Hallstahammar: 7.500 kronor per elev

Kungsör: 8.000 kronor per elev

Köping: 6.600 kronor per elev

Norberg: 5.400 kronor per elev

Sala: 9.000 kronor per elev

Skinnskatteberg: 10.100 kronor per elev

Surahammar: 7.700 kronor per elev

Västerås: 5.100 kronor per elev

Riket: 6.100 kronor per elev

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer