Skogen ska bli tillgänglig för alla genom projektet Jämfald i skogen. Foto: SVT/arkiv

Projekt ska göra skogen mer tillgänglig

Publicerad

Skogsstyrelsen har sedan 2016 drivit projektet Jämfald i skogen för att öka mångfald, jämlikhet och tillgänglighet inom skogssektorn samt den egna organisationen.

– Jag strävar efter att uttrycka mig på samma sätt oavsett om jag talar med män eller kvinnor. Även om jag inte har några kvinnor i en kurs så ändrar jag inte på språket utan har förhoppningsvis ett neutralt tonfall, säger Sven-Owe Kymnedal skogskonsulent och deltagare i projektet.

Som deltagare har han bland annat fått träning i att använda sig av normkritiska verktyg.

Gett idéer och diskussioner

– Det jag tar med mig är reflektioner på hur jag beter mig. Det har gett mig idéer och många diskussioner hemma. Det viktigaste är att vara öppen och ta folk för vad de är och inte sätta etiketter på dem, berättar Sven-Owe Kymnedal.

De distrikt inom Skogsstyrelsen som genomgått pilotprojektet är Uppsala-Västmanland, Sörmland-Örebro och Östergötland.

Skogen är för alla

Med hjälp av tekniska verktyg som GIS geografiska informationssystem och till exempel drönare kan skogen tillgängliggöras för funktionsvarierade.

Jämfald i skogen medfinansieras av Europeiska socialfonden och vill främja för ett likabehandlingsperspektiv för hela skogssektorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.