Så här såg det ut i Kvarnskogen i Hallstahammar under söndagseftermiddagen. Foto: Axel Brickman/Börje Ståhle

Skogsbranden i Kvarnskogen i Hallstahammar

Uppdaterad
Publicerad

Efter söndagens skogsbrand i Kvarnskogen i Hallstahammar har eftersläckning pågått inatt. Under måndagsmorgonen ska en ny bedömning göras hurvida man kan lämna platsen eller inte.

Larmet inkom till SOS vid halvfyratiden på söndagseftermiddagen om att det brann i närheten av Åsby. Det brann med öppna lågor i Kvarnskogen i Hallstahammar. Enligt räddningstjänsten rörde det sig om ett brandområde som var 250x250 meter stort.

– Branden började i en rishög men det är oklart varför det har börjat brinna, säger Tobias Åsén, stabsbefäl på Mälardalens Brand- och Räddningsförbund.

Vid 20.30 på söndagskvällen var branden inringad och under kontroll. Men eftersläckningsarbetet kommer att pågå under många timmar.

–Vi kör skytteltrafik med vatten och drar även in släng från vägen. Vi kommer att ha personal på plats till klockan åtta på morgonen. Sedan får vi ta ett nytt beslut, säger Tobias Åsén

Räddningstjänst från Hallstahammar, Västerås och Eskilstuna har varit på plats för att bekämpa branden.

Fram till klockan 02:00 hade räddningstjänsten en så kallad kraftsamling på platsen, det vill säga full styrka för att sköta eftersläckningsarbetet. Men efter det har två personer bevakat området och hanterat resterande eftersläckning.

Under måndagsmorgonen kommer en inspektion att göras på plats för att avgöra hurvida man ska lämna platsen eller fortsätta bevakningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer