Skogsentrepenörerna trycker på om ny praxis

Uppdaterad
Publicerad

Den entreprenör som genom markarbet tros ha startat den stora skogsbranden i Västmanland har valt att inte tala media, men organisationen Skogsentreprenörerna har nu pratat med honom vad som hände och nu vill de också att branschen ska införa en ny praxis så att fler bränder kan undvikas i framtiden.

Torsdagen den 31 juli valde många skogsbolag och entreprenörer att avbryta arbetet med markberedning i skogarna i Västmanland, brandrisken var för stor. Men en entreprenör fortsatte att markbereda åt skogsägaren Stora Enso.

Gnistbildning ledde till att en eld tog sig och med hjälp av den torra marken och vinden så spred sig elden. Polisens förundersökning är inte klar men mycket tyder på att det är detta som i förlängningen orsakade den största skogsbrand vi haft i modern tid i Sverige.

Bearbetar det som hänt

Elin Sunesdotter på Skogsentreprenörerna har nu talat med entreprenören som körde maskinen den där torsdagen.

– Han mår under omständigheterna ganska bra, han har nog börjat bearbeta och inse att han har gjort allt han har kunnat efter att det tände eld; de hade med sig mycket vatten ut, brandsläckningen påbörjades nästintill omedelbart enligt vad han uppgett till mig, säger Elin Sunesdotter på Skogsenterprenörerna.

Tydligare regler

Nu vill Skosentreprörerna få fram tydligare regler vad som gäller mellan skogsägare och entreprenörer så att risken för nya bränder kan minimeras.

– Jag tror alla grupper som varit involverade i det här måste dra sina egna slutsatser, men om vi tittar på skogsbolag och entreprenörer så tror jag man måste bli lite striktare när man väljer att köra eller inte köra och försöka ta fram en praxis vad som ska finnas om man måste köra, säger Elin Sunesdotter på Skogsenterprenörerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer