Skogsstyrelsen: ”Ingen ökning av fruktad skadeinsekt”

Uppdaterad
Publicerad

Oron bland skogsägare att skadeinsekten granbarkborren har ökat på grund av den stora skogsbranden i Västmanland är obefogad. I varje fall när det gäller de norra delarna av brandområdet, menar Göran Hagerfors på Skogsstyrelsen.

Skogsägare som bor nära området för den stora skogsbranden som rasade 2014 har berättat för SVT Nyheter Västmanland att de har sett en ökning av antalet angripna träd och misstänker att det är den fruktade skadeinsekten granbarkborren som har ökat på grund av branden.

Göran Hagerfors på Skogsstyrelsen.

– Om man sammanfattar läget så har vi inga problem med granbarkborren i de norra delarna av brandområdet. De problem som finns är längre söderut, och det har länstyrelsen koll på. I de områdena finns fortfarande “stressade träd“ kvar, säger Göran Hagerfors på Skogsstyrelsen.

Störst skador i norr

Den stora skogsbranden i Västmanland startade på ett kalhygge i nordöstra delen av Surahammars kommun. Den spred sig sedan norrut och där blev även förödelsen som störst.

Under den så kallade svarta måndagen spreds elden norröver i en hastighet av 87 meter i minuten. I söder där branden startade handlade det mest om markbränder vilket gjorde att träden blev skadade men överlevde, dock med en nedsatt livskraft.

Utsatta träd är också mer mottagliga för granbarkborren.

–  Det är mycket träd som är lämnade efter branden. Som till exempel miljöträd ur naturvårdssynpunkt. Men de träd som står där i norra delen är torra och är inte attraktiva för granbarkborren, säger han.

Osäkert i södra delarna

I de södra delarna av brandområdet är den fortsatta utvecklingen lite mer osäker menar Göran Hagerfors.

– Vi vet inte hur utvecklingen kommer att bli på sikt i de södra delarna. Men länstyrelsen har det här under bevakning. Jag är övertygad om att man vidtar åtgärder om det skulle ske något drastiskt, säger Göran Hagerfors.

Under den så kallade svarta måndagen spreds elden norröver i en hastighet av 87 meter i minuten. Foto: SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet