Elevrådet och föräldern Anki Östman, som har fyra barn på Bäckhammarskolan, förstår men är besvikna. Foto: Jenny Berggren/SVT

Skolavslutning utan föräldrar: ”Känns jättetråkigt”

Publicerad

Årets skolavslutningar i Västmanland kommer att få genomföras utan föräldrar och andra anhöriga närvarande. Elever och föräldrar på Bäckhammarskolan i Ramnäs förstår beslutet men tycker samtidigt det är jättetråkigt.

– Man vill se när föräldrarna blir stolta, säger Edwin Andersson i elevrådet.

Precis som övriga grundskolor i Västmanland har Bäckhammarskolan i Ramnäs jobbat för att årets skolavslutning ska bli så bra som möjligt trots begränsningar med coronariktlinjer och rekommendationer.

Klasserna kommer att stanna i sina klassrum med respektive mentorer istället för att gå gemensamt till kyrkan för avslutning. Sexorna får sina betyg under en ceremoni på skolgården då övriga klasser tittar på. Men föräldrarna får stanna utanför.

– Under hela den här tiden har vi haft besöksförbud på skolan och väljer att fortsätta ha det även under skolavslutningen. Många tycker det är tråkigt men har stor förståelse, säger rektor Stina Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.