Skolklass i Västerås hemskickad på grund av klustersmitta – alla ska testas

Uppdaterad
Publicerad

En klass på Rönnbyskolan i Västerås har fått klustersmitta vilket lett till att klassen nu är isolerad och har distansundervisning.

Samtidigt uttrycker smittskyddsläkaren Jan Smedjegård en viss oro generellt inför skolavslutningarna – även om smittläget är bättre nu.

Beslutet om att skicka hem hela högstadieklassen på Rönnbyskolan togs i samråd med Region Västmanlands smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

För att eleverna ska få komma tillbaka till skolan på måndag krävs ett negativt provsvar och att de är symtomfria. Det betyder att alla elever samt några lärare kommer testas. 

Att en hel klass skickas hem på grund av klustersmitta är inte jättevanligt menar smittskyddsläkare Jan Smedjegård, men det har förekommit några fall i länet. 

– Just nu är det bara klassen på Rönnbyskolan som vi behövt vidta denna åtgärd på och det händer inte särskilt ofta, men det har förekommit fall tidigare då vi behövt göra på detta sätt, förklarar Jan Smedjegård.

Oro för ökad smitta efter skolavslutningar

Samtidigt som klassen har klustersmitta har antalet smittade minskat i länet de senaste veckorna. Det gäller alla åldersgrupper.  

Dock finns det en oro om ökad smittspridning inför de kommande skolavslutningarna. 

– Framförallt inför studentavslutningen är vi lite oroliga. Det om man samlas många med lite avstånd och det gäller främst de privata aktiviteterna efter avslutningen. 

Enligt Smedjegård har skolorna kommit med rekommendationer om hur studentavslutningarna ska fungera och det kommer gå att göra på ett ganska smittsäkert sätt. 

– Vi uppmanar alla ungdomar att fira skolavslutningen på ett klokt sätt. Det är viktigt att man tänker på att även om läget är bättre så har vi fall och personer som hamnar på sjukhus. Därför är det väldigt angeläget att man inte träffar personer som man annars inte träffar, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet