Foto: SVT

Skolklass i Västerås skrev brev till Stefan Löfven – och fick svar

Några elever i klass 2 på Tibbleskolan i Skultuna var trötta efter att klockan hade ställts om till sommartid, och tyckte att systemet med vintertid och sommartid borde avskaffas. De slog slag i saken och skrev ett brev till statsminister Stefan Löfven – nu har han svarat.

Efter att klockan hade vridits om till sommartid i slutet av mars var det flera elever på Tibbleskolan i Skultuna som var trötta när de kom tillbaka skolan.

Då bestämde de sig för att skriva och klaga – till statsministern.

”Vi har läst om kroppen och vi har lärt oss att vi behöver sova för att må bra. I måndags när vi kom till skolan var alla jättetrötta och kunde knappt jobba. Vi undrar om du kan göra så att vi slipper ställa om klockan?”

Så löd brevet som de postade till Regeringskansliet. Nu har statsministern svarat – och han kommer inte att tillmötesgå elevernas önskan. Han skriver att det finns flera fördelar med sommar- och vintertid. och hänvisar till att alla EU-länder har gemensam sommartid.

”Det underlättar i samarbetet mellan länderna att vi har samma tideräkning”.

Glada över svaret

Klasslärare Sara Söderquist säger att eleverna blev nöjda över svaret trots att statsministern inte verkade nappa på deras idé.

– Det var helt och hållet deras idé att skriva. De blev överlyckliga över att alls få ett svar, säger hon.

Varför blev det just statsministern?

– Det hade väl lika gärna kunnat bli kungen egentligen. Men vi har ju sett mycket på Lilla Aktuellt och då har Stefan Löfven figurerat en del, så de har väl snappat upp det, säger Sara Söderquist.

Om någon av eleverna kommer att fortsätta driva frågan om att avskaffa sommartid är oklart.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer