Trånga skollokaler eller väldigt många elever kan vara exempel då en skola kan behöva ta till distansundervisning i någon form, säger Jan Smedjegård. Foto: SVT

Inga generella råd om distansundervisning för högstadieelever i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet är skolhuvudmannens, kommunens eller ägarens men utifrån nuvarande covidsituation i Västmanland blir det inget generellt råd att högstadieskolorna ska inleda vårterminen med distansundervisning.

– Situationen just nu är så att säga något mer gynnsam än i en del andra regioner, men om situationen lokalt förändras kan våra rekommendationer också göra det, säger smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

På torsdagen meddelade regeringen att även högstadieskolor ges möjlighet att bedriva distans– eller fjärrundervisning under våren i syfte att minska smittspridning. Det ska användas som en sista utväg för att minska trängsel i skolan och kollektivtrafiken.

I en del kommuner och inom en del skolkoncerner i landet har sådana beslut redan fattats.

I Västmanland är antalet konstaterade fall och belastningen på sjukhusen i länet lägre nu än under vecka 49 och 50, och det gör att smittskyddet valt att inte gå ut med någon generell rekommendation att högstadieskolor bör övergå till distansundervisning.

Dock kan det komma att se olika ut på olika skolor och i olika kommuner.

Kung Karls skola i Kungsör är ett exempel där årskurs 7-9 kommer att ha distansundervisning vid terminens start. I Surahammar, där situationen var ansträngd innan jullovet, väljer man att ha undervisning på plats men att låta lärare och pedagoger ha sin planeringstid hemma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet