Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hittills har man inte krävt något bygglov för plattan där 10 000 ton slam och gödsel ska lagras. Foto: SVT

Slamplattan i Tränsta kan komma att stoppas tillfälligt – behöver bygglov

Publicerad

Den stora gödselplattan i Tränsta mellan Hallstahammar och Köping kan komma att stoppas tillfälligt. Efter att ha gått igenom synpunkter och klagomål som kommit in anser inspektörerna på Hallstahammars kommun att det är en verksamhet som behöver bygglov.

– Det är vad vi kommer att kommunicera till nämnden som beslutar om vi ska kräva bygglov, säger Andreas Törnblom på bygg- och miljöförvaltningen.

Anledningen är att plattan ska användas av en tredje part, och inte bara av markägaren, vilket P4 Västmanland var först med att rapportera.

Den planerade lagringsplattan för gödsel och avloppsslam har upprört och skapat stort engagemang framförallt bland boende i området.

Det inblandade företaget har dock försäkrat att verksamheten varken är olaglig eller farlig. Och kommunens miljöinspektörer har tidigare konstaterat att allt gått enligt reglerna.

Innan ett lovföreläggande vinner laga kraft kan dock parterna fortsätta med plattan, enligt bygginspektör Andreas Törnblom. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer